Badania mikrobiologiczne
Wytyczne do badań reguluje norma PN-EN ISO 17516: 2014-11 wprowadzająca nowe limity mikrobiologiczne dla produktów kosmetycznych. Określa ona dopuszczalną zawartość drobnoustrojów w produktach kosmetycznych.
W związku z tym, iż niektóre produkty kosmetyczne są bardziej lub mniej podatne na zanieczyszczenia mikrobiologiczne można podzielić je na 2 grupy:
- Produkty o wysokiej podatności na zakażenia mikrobiologiczne :
- produkty o wysokiej zawartości wody np.: mleczka, toniki, balsamy;
- produkty stosowane w okolicach oczu;
- produkty dla dzieci;
- produkty naturalne.
- Produkty o niskim ryzyku mikrobiologicznym (przywołane w normie PN-EN ISO 29621:2011):
- produkty o pH ≤ 3,0 (np. peelingi);
- produkty o pH ≥ 10,0 (np. produkty do prostowania włosów);
- produkty, które zawierają ≥ 20 % alkoholu (np. perfumy, toniki);
- produkty o niskiej aktywności wody i wysokiej temperaturze procesu (np. szminki, balsamy do ust, prasowane pudry);
- produkty oparte na rozpuszczalnikach np. lakiery do paznokci;
- produkty utleniające np. farby do włosów.
Badanie wg norm ISO wykonujemy w oparciu o następujące normy metodyczne:
PN-EN ISO 22717
PN-EN ISO 22718
PN-EN ISO 21150:2010
PN-EN ISO 18416:2009
PN-EN ISO 21149: 2009
PN-EN ISO 16212: 2011