Badania mikrobiologiczne

Wytyczne do badań reguluje norma PN-EN ISO 17516: 2014-11 wprowadzająca nowe limity mikrobiologiczne dla produktów kosmetycznych. Określa ona dopuszczalną zawartość drobnoustrojów w produktach kosmetycznych.

W związku z tym, iż niektóre produkty kosmetyczne są bardziej lub mniej podatne na zanieczyszczenia mikrobiologiczne można podzielić je na 2 grupy:

  1. Produkty o  wysokiej podatności na zakażenia mikrobiologiczne :
  1. produkty o wysokiej zawartości wody np.: mleczka, toniki, balsamy;
  2. produkty stosowane w okolicach oczu;
  3. produkty dla dzieci;
  4. produkty naturalne.
  5. Produkty o niskim ryzyku mikrobiologicznym (przywołane w normie PN-EN ISO 29621:2011):
  6. produkty o pH ≤ 3,0 (np. peelingi);
  7. produkty o pH ≥ 10,0 (np. produkty do prostowania włosów);
  8. produkty, które zawierają ≥ 20 % alkoholu (np. perfumy, toniki);
  9. produkty o niskiej aktywności wody i wysokiej temperaturze procesu (np. szminki, balsamy do ust, prasowane pudry);
  10. produkty oparte na rozpuszczalnikach np. lakiery do paznokci;
  11. produkty utleniające np. farby do włosów.

Badanie wg norm ISO wykonujemy w oparciu o następujące normy metodyczne:
 PN-EN ISO 22717
 PN-EN ISO 22718
 PN-EN ISO 21150:2010
 PN-EN ISO 18416:2009
 PN-EN ISO 21149: 2009

 PN-EN ISO 16212: 2011

KONTAKT

Badania mikrobiologiczne